Κινητοποίηση στο ΤΣΜΕΔΕ την Τρίτη 19/11 στις 9πμ

Κινητοποίηση στο ΤΣΜΕΔΕ την Τρίτη 19/11 στις 9πμ και Σφράγισμα Βιβλιάριων Υγείας, συναδέλφων με οφειλές στο Ταμείο
Επόμενη Συνέλευση την Παρασκευή 28/11 στις 6:30μμ στο ΤΕΕ

Η Ανοιχτή Συνέλευση Μηχανικών αποτελεί εδώ και έναν περίπου χρόνο τον πυρήνα των κινητοποιήσεων των μηχανικών. Αντιδρούμε στην διάλυση της κοινωνίας και της ζωής μας και στην απραξία ή/και συναίνεση των φορέων μας. Στις δεκάδες κινητοποιήσεις μας πετύχαμε κάποιες μικρές νίκες: αναστολή υλοποίησης των εξοντωτικών αυξήσεων και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για κατηγορίες συναδέλφων. Οι νίκες αυτές, αν και αναιρέθηκαν ή κινδυνεύουν να αναιρεθούν (στο διάστημα μάλιστα της «χαλάρωσης» μας οι εξελίξεις υπήρξαν εξαιρετικά ανησυχητικές) αποτελούν τις πρώτες μέχρι στιγμής – και γι’ αυτό άκρως ελπιδοφόρες – επιτυχίες σε βάρος του μνημονιακού καθεστώτος.
Ωστόσο:
• Η ιατροφαρμακευτική κάλυψη κατηγοριών συναδέλφων – μετά από παρέμβαση του Υπ. «Ασφάλισης» – ακυρώθηκε και χιλιάδες συναδέλφων είναι αυτή τη στιγμή ανασφάλιστοι, χωρίς να δικαιούνται ούτε καν την πρόνοια που έχουν οι άποροι.
• Χιλιάδες συναδέλφων, που έχουν οφειλές στο ΤΣΜΕΔΕ, άνω των 5000 €, κινδυνεύουν από 1/1/2014 να απολέσουν τις όποιες καταθέσεις, αμοιβές ή και ακίνητα έχουν στη κατοχή τους, μια και η ένταξη των οφειλών στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών, οδηγεί σε διαδικασίες «αναγκαστικής είσπραξης».
• Η νέα διαδικασία διακανονισμού οφειλών, αποδεικνύεται επικίνδυνη και πολλαπλά προβληματική μια και γίνεται με τοκογλυφικά επιτόκια (άνω του 8%), απαιτεί φορολογική ενημερότητα, συνδέεται αυτόματα με τραπεζικό λογαριασμό και χάνεται με την δεύτερη αποτυχία πληρωμής μιας δόσης.
• Οι συντάξεις μειώνονται συνεχώς συντείνοντας στα 360 € που «εγγυάται» το κράτος.
• Η γενικευμένη αδυναμία πληρωμής των ήδη υπέρογκων ασφαλιστικών εισφορών απαγορεύει σε χιλιάδες ανέργους και υποαπασχολούμενους συναδέλφους να διεκδικήσουν δουλειά, καθώς δεν έχουν ασφαλιστική ενημερότητα.
Δεν μπορούμε να ανεχτούμε άλλο αυτήν την κατάσταση. Απαιτούμε:
• Να αναγνωριστεί από το ΤΣΜΕΔΕ-ΕΤΑΑ ο άνεργος και υποασχολούμενος μηχανικός ώστε να μην υποχρεούται να καταβάλει ασφαλιστικές εισφορές, να λαμβάνει αξιοπρεπές επίδομα ανεργίας και ουσιαστικά μέτρα προνοιακής κάλυψης από το ίδιο το ταμείο του.
• Οριστική κατάργηση των νέων εξοντωτικών ασφαλιστικών εισφορών και δραστική μείωση των ήδη υπέρογκων εισφορών σε επίπεδα που να ανταποκρίνονται στη σημερινή κατάσταση.
• Κατάργηση των τοκογλυφικών επιβαρύνσεων σε όλες τις οφειλές και διαγραφή χρεών σε όσους δεν είχαν επαρκές εισόδημα τα προηγούμενα χρόνια.
• Iατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους χωρίς προϋποθέσεις.
• Άμεση καταβολή των οφειλών του κράτους και της εργοδοσίας.
• Άμεση ακύρωση των διαδικασιών «αναγκαστικής είσπραξης» και των δυσβάσταχτων διακανονισμών.
Καταγγέλουμε το ληστρικό «κούρεμα» των αποθεματικών του ΤΣΜΕΔΕ-ΕΤΑΑ από τράπεζες και κυβερνήσεις. Aπαιτούμε την αποκατάσταση των καταληστευμένων αποθεματικών του και την απεμπλοκή του από τραπεζικά και χρηματιστηριακά παιχνίδια
Καλούμε τους συναδέλφους μηχανικούς σε συλλογική και αγωνιστική στάση μαζί με όλον τον κόσμο της εργασίας απέναντι στον πόλεμο που μας έχουν κηρύξει, σε διαρκή εγρήγορση, σε ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή στην Ανοιχτή Συνέλευση Μηχανικών.

Σφράγισμα Βιβλιάριων Υγείας, συναδέλφων με οφειλές στο Ταμείο

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης που έχει καλεστεί από το σωματείο για την Τριτη 19-11 στο ΤΣΜΕΔΕ στις 9.00π.μ,. θα απαιτήσουμε από την διοίκηση του ταμείου το σφράγισμα των βιβλιαρίων υγείας για τους συναδέλφους που έχουν οφειλές στο ταμείο. Η περίθαλψη είναι δικαίωμα για όλους και δεν μπορεί η διοίκηση του ΤΣΜΕΔΕ να την στερεί από κανέναν, πόσο μάλλον από τους συναδέλφους που είναι άνεργοι και υποαπασχολούμενοι. Για τον λόγο αυτό σας καλούμε να φέρετε μαζί σας τα βιβλιάρια όσοι συνάδελφοι δεν τα έχετε θεωρημένα λόγω οφειλών προς το ταμείο.

Παρακαλούμε επίσης, ακόμα και αν οι ίδιοι δεν έχετε αντίστοιχο θέμα να ενημερώσετε συνάδελφους που ενδεχομένως αντιμετωπίζουν προβλήματα με την ασφαλιστική τους κάλυψη,

Οδηγίες προς… διωκόμενους ανασφάλιστους του ΟΑΕΕ (και του ΕΤΑΑ συντόμως…)

Αναδημοσίευση άρθρου της Ρούλας Σαλούρου από το Capital. O O.A.E.E. έχει ήδη ενταχθεί στο ΚΕΑΟ από 1/10/2013, το ΕΤΑΑ εντάσσεται την 1/1/2014. Θα τους αφήσουμε να κατάσχουν ακίνητα και καταθέσεις, επειδή ποτέ δεν ενδιαφέρθηκαν να καλύψουν τους ανέργους και υποαπασχολούμενους συναδέλφους? Καμία πληροφορία οφειλής δεν πρέπει να φύγει από ΤΣΜΕΔΕ-ΕΤΑΑ.

Αντιμέτωποι με τη λήψη αναγκαστικών μέτρων από το ΚΕΑΟ θα βρεθούν περίπου 246.544 ελεύθεροι επαγγελματίες – ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ που χρωστούν εισφορές άνω των 5.000 ευρώ (για τους 133.300 οι οποίοι έχουν οφειλές έως 5.000 ευρώ η αρμοδιότητα για την είσπραξη παραμένει στον ΟΑΕΕ).
Μάλιστα, αυτές τις μέρες, λήγει η προθεσμία των 20 ημερών για εξόφληση ή ρύθμιση, που απέστειλαν οι υπηρεσίες του ΚΕΑΟ τηλεφωνικά, με επιστολή, με sms, ή μέσω e-mail. Συγκεκριμένα, στην ατομική ειδοποίηση προβλέπεται προθεσμία 20 ημερών για την εξόφληση ή ρύθμιση της οφειλής.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα πρώτα ειδοποιητήρια εστάλησαν στις 17 Οκτωβρίου και από τις 10 Νοέμβρη, όσοι δεν ανταποκρίθηκαν ή δεν ανταποκριθούν, θα έρθουν αντιμέτωποι με μέτρα αναγκαστικής είσπραξης. Και είναι πολλοί αυτοί που αντικειμενικά αδυνατούν να καταβάλλουν όχι τις οφειλές, αλλά ακόμη και τις τρέχουσες εισφορές τους.
Σύμφωνα με τις χθεσινές δηλώσεις της διοικήτριας, Γεωργίας Κωτίδου, στη Βουλή, ανέρχονται σε 370.000. Εκ των οποίων, μόλις το 7%-8% εντάχθηκε σε ρύθμιση…
Συγκεκριμένα, από τον Ιούλιο μέχρι σήμερα στις ρυθμίσεις τακτοποίησης οφειλών εντάχθηκαν 28.500 ασφαλισμένοι (ποσοστό 7%- 8%). Από αυτούς, η πλειοψηφία, ήτοι ποσοστό 60%, οφείλουν έως 15.000 ευρώ, όμως το 31% του συνόλου των οφειλετών του ΟΑΕΕ οφείλει περισσότερα από 20.000 ευρώ.
Η διοικητής του ΟΑΕΕ ενημέρωσε επίσης ότι ο Οργανισμός κεφαλαιοποίησε περίπου 170 εκατ. ευρώ από την εφαρμογή των ρυθμίσεων, ωστόσο – όπως είπε – αν οι ρυθμίσεις ήταν ευνοϊκότερες (επί παραδείγματι να υπήρχαν σημαντικές εκπτώσεις στα τέλη καθυστέρησης) οι εισπράξεις για το Ταμείο θα ήταν μεγαλύτερες.
Η κ. Κωτίδου ενημέρωσε την Επιτροπή της Βουλής, ότι η διοίκηση έχει καταθέσει προτάσεις για μείωση των απαιτούμενων δικαιολογητικών σε περιπτώσεις οφειλών έως 10.000 ευρώ, όπως να μην απαιτείται βεβαίωση ασφαλιστικής ενημερότητας κ.α.
Σε κάθε περίπτωση είπε ότι δεν είναι αλήθεια πως δεν μπορεί οφειλέτης να ρυθμίσει τις οφειλές του 2013 αν οφείλει και το 2012, αντιθέτως μπορεί να προσέλθει στον ΟΑΕΕ και να ρυθμίσει τα χρέη του και των δύο ετών. Αυτό που δεν είπε η διοικήτρια, το επισημαίνουν όμως οι Ανασφάλιστοι του ΟΑΕΕ στο διαδύκτιο, οι ελεύθεροι επαγγελματίες διώκονται μαζικά από τον ΟΑΕΕ επειδή αδυνατούν να ανταποκριθούν στις εξωφρενικές απαιτήσεις της αυτασφάλισής τους!
Μάλιστα, δίνουν συμβουλές για την «Πρώτη φορά σε δικαστήριο» επισημαίνοντας ότι πρόκειται για συμβουλές παθόντων, και όχι νομικών…
Αυτό που επισημαίνουν οι έμποροι, είναι ότι για να διωχθεί ποινικά κάποιος για οφειλές στον ΟΑΕΕ πρέπει οι οφειλόμενες εισφορές να ξεπερνούν το ποσό των 20.000 ευρώ. Προσοχή, το ποσό πρέπει να αφορά εισφορές και όχι προσαυξήσεις. Ακόμη κι αν το ποσό ξεπερνά κατά τι το όριο αυτό, μπορεί ο έμπορος να πληρώσει πριν από το Δικαστήριο το υπερβάλλον από τις 20.000 ποσό, ώστε να πάψει η ποινική δίωξη.
Επίσης, υπάρχει και η εναλλακτική της αναβολής. Για παράδειγμα, μπορεί ο ελεύθερος επαγγελματίας να υποδείξει μια αίτηση ρύθμισης οφειλών, για να δοθεί αναβολή λίγων μηνών.

Το ΤΣΜΕΔΕ προχωρά ξανά στην υλοποίηση των μνημονιακών ληστρικών αυξήσεων στις εισφορές

Το ΤΣΜΕΔΕ, όπως διαπιστώνουμε από το παρακάτω έγγραφο προχωρά ξανά στην υλοποίηση των μνημονιακών ληστρικών αυξήσεων στις εισφορές – αυτή τη φορά στους μισθωτούς – μια και από 1/1/2014 καλεί τους εργοδότες στο ηλεκτρονικό αρχείο που υπαβάλλουν να προσθέσουν νέο πεδίο στο «οποίο θα εμφανίζεται το ποσόν της πρόσθετης εισφοράς του Ν. 3986/11 ( ποσόν 13,87 σήμερα).» Είναι γνωστό ότι οι ληστρικές αυτές αυξήσεις, έχουν παγώσει προσωρινά (έως την εκδίκαση της υπόθεσης στο ΣτΕ), οπότε το ΤΣΜΕΔΕ εκτός του ότι στρέφεται για άλλη μια φορά εναντίον των συναδέλφων, δε σέβεται ούε καν τις αποφάσεις. Όπως και την άνοιξη θα πάρουν την απάντηση που τους αρμόζει, με την κινητοποίηση των συναδέλφων. Παρακάτω οδηγίες για:

Κάλεσμα για σύσκεψη σωματείων και φορέων για τις εξελίξεις στο ΤΣΜΕΔΕ-ΕΤΑΑ

Η Ανοιχτή Συνέλευση Μηχανικών καλεί τα σωματεία και φορείς του χώρου, αλλά και των υπόλοιπων συνασφαλισμένων στο ΕΤΑΑ, κλάδων (δικηγόροι, γιατροί, κλπ) , προκειμένου να συζητήσουμε και να συντονίσουμε τη δράση μας εν όψει των αντιδραστικών εξελίξεων που αφορούν τις οφειλές στα ταμεία και την αποστολή τους στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (Ν.4173/13 αρ.101), μια εξέλιξη που θα δώσει τη χαριστική βολή στην ήδη αβίωτη κατάσταση των ήδη υψηλών εισφορών, της μη ιατροφαρμακευτικής κάλυψης λόγω χρεών, κλπ και για τα οποία αγωνιστήκαμε από κοινού το προηγούμενο διάστημα. Μπροστά στην αναβαθμισμένη επίθεση οφείλουμε να συσπειρωθούμε για την αντιμετώπιση των κοινών μας προβλημάτων.
Καλούμε σε σύσκεψη την Παρασκευή 15/11 στις 5.00μ.μ στο Πολυτεχνείο, εν όψει και της κινητοποίησης την Τρίτη 19/11 σε ΤΣΜΕΔΕ-Υπουργείο Εργασίας, αλλά και επόμενων κινητοποιήσεων σε ΕΤΑΑ κλπ.

Ετελείωσε σας λέγω αγαπητέ μου, ετελείωσε !!!

Διαβάζουμε σε ρεπορτάζ του ΤΕΕ που καλύπτει δημοσιογραφικά την προεκλογική περίοδο μέχρι την 24η Νοέμβρη 2013, ότι οι «διευκολύνσεις» που παρέχονται στους συναδέλφους μηχανικούς για την εξόφληση των ασφαλιστικών οφειλών και εισφορών τους «…αποτελούν αποτέλεσμα του διαρκούς αγώνα, που έχει αναλάβει ο τεχνικός κόσμος, με επικεφαλής τον πρόεδρο του ΤΕΕ Χρ. Σπίρτζη…»,

ξαναδιαβάζουμε το δελτίο τύπου των συλλόγων διπλωματούχων ΣΑΔΑΣ, ΣΠΜΕ, ΠΣΔΜΗ στο οποίο αναφέρεται ότι
«…Κατόπιν ενεργειών των Προέδρων των Συλλόγων και εν’ συνεχεία, της επιστολής που εστάλη στον Πρόεδρο του ΕΤAA κο Αντώνη Σελλιανάκη ελήφθη η απόφαση…»,  ΚΑΛΟΧΑΙΡΕΤΑΣ
και δικαιολογημένα αναρωτιόμαστε τι πραγματικά έχει συμβεί,
σε ποιον ανήκουν τα εύσημα για την προσωρινή μη εφαρμογή του Νόμου 3986-2011, Άρθρο 44, Παρ.14 &15 που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ – ΝΔ και προβλέπει την εισφορο-εξόντωση των μηχανικών ?
ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ του ΤΕΕ, στον πρόεδρο του ΤΕΕ κ. Σπίρτζη, στον πρόεδρο του ΤΣΜΕΔΕ κ. Γαμβρίλη ?
ή ανήκουν στη ΝΔ του ΤΕΕ, στο περιβάλλον Σαμαρά, στον πρόεδρο του ΕΤΑΑ κ. Σελλιανάκη και τα ενεργούμενα τους ?
Δυστυχώς η κατάργηση του ενημερωτικού δελτίου του ΤΕΕ αλλά ακόμα και η άρνηση της ηλεκτρονικής επικοινωνίας των παρατάξεων με τους συναδέλφους δυσχεραίνει, αλλά δεν εμποδίζει την αποκάλυψη της αλήθειας.
Όπως αποδεικνύεται με αδιάψευστα ντοκουμέντα που δημοσιεύονται στο blog μας,
η αναστολή εφαρμογής του Ν.3986/11 είναι αποτέλεσμα της πεισματικής κινητοποίησης μερικών εκατοντάδων συναδέλφων επί σχεδόν ένα χρόνο απέναντι αρχικά στην διοίκηση του ΤΣΜΕΔΕ, στη συνέχεια στην διοίκηση του ΤΕΕ και τελικά στην διοίκηση του ΕΤΑΑ,
στις οποίες απαγορεύτηκε να ξανασυνεδριάσουν έως ότου αλλάξουν την στάση τους για την εφαρμογή του Ν.3986/11 από υπέρ της κυβέρνησης σε υπέρ των μηχανικών, όπερ και εγένετο.
Η Ανοιχτή Συνέλευση Μηχανικών δεν είναι παράταξη που κατεβαίνει στις εκλογές του ΤΕΕ, αλλά ανοιχτή πρωτοβουλία διεκδίκησης και διεύρυνσης των δικαιωμάτων των Μηχανικών.
Γνωρίζουμε πολύ καλά πώς ότι μικρό κερδήθηκε φέτος μέσα σε μια 10ετία συνεχών επιθέσεων στους μηχανικούς, από τη διοίκηση του ΤΕΕ, τους εκπροσώπων της στο Ταμείο και τις κυβερνήσεις είναι πολύ εύκολο να χαθεί χωρίς τον συνεχή έλεγχο και την παρουσία μας.
Συνεχίζουμε λοιπόν να κάνουμε αυτό που έχει σημασία και φέρνει αποτελέσματα, να συνεδριάζουμε τακτικά αναζητώντας πιο αποτελεσματικούς τρόπους αντίστασης και να κινητοποιούμαστε συστηματικά, απέναντι σε αυτούς που διεκδικούν την πολιτική εκμετάλλευση ενός κινήματος που παλεύει τις επιλογές τους.

Ανοιχτή Συνέλευση Μηχανικών την Παρασκευή 8/11 στις 6:30μμ στο ΕΜΠ

Καταγγέλουμε το ληστρικό «κούρεμα» των αποθεματικών του ΤΣΜΕΔΕ-ΕΤΑΑ από τράπεζες και κυβερνήσεις.
Aπαιτούμε την αποκατάσταση των καταληστευμένων αποθεματικών του και την απεμπλοκή του από τραπεζικά και χρηματιστηριακά παιχνίδια

Καλούμε τους συναδέλφους μηχανικούς σε συλλογική και αγωνιστική στάση μαζί με όλον τον κόσμο της εργασίας απέναντι στον πόλεμο που μας έχουν κηρύξει, σε διαρκή εγρήγορση, σε ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή στην Ανοιχτή Συνέλευση Μηχανικών την Παρασκευή 8/11 στις 6:30μμ στο ΕΜΠ

  • Να αναγνωριστεί από το ΤΣΜΕΔΕ-ΕΤΑΑ ο άνεργος και υποασχολούμενος μηχανικός ώστε να μην υποχρεούται να καταβάλει ασφαλιστικές εισφορές, να λαμβάνει αξιοπρεπές επίδομα ανεργίας και ουσιαστικά μέτρα προνοιακής κάλυψης από το ίδιο το ταμείο του.
  • Οριστική κατάργηση των νέων εξοντωτικών ασφαλιστικών εισφορών και δραστική μείωση των ήδη υπέρογκων εισφορών σε επίπεδα που να ανταποκρίνονται στη σημερινή κατάσταση.
  • Κατάργηση των τοκογλυφικών επιβαρύνσεων σε όλες τις οφειλές και διαγραφή χρεών σε όσους δεν είχαν επαρκές εισόδημα τα προηγούμενα χρόνια.
  • Iατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους χωρίς προϋποθέσεις.
  • Άμεση καταβολή των οφειλών του κράτους και της εργοδοσίας.
  • Άμεση ακύρωση των διαδικασιών «αναγκαστικής είσπραξης» και των δυσβάσταχτων διακανονισμών.
Καταγγέλουμε το ληστρικό «κούρεμα» των αποθεματικών του ΤΣΜΕΔΕ-ΕΤΑΑ από τράπεζες και κυβερνήσεις. Aπαιτούμε την αποκατάσταση των καταληστευμένων αποθεματικών του και την απεμπλοκή του από τραπεζικά και χρηματιστηριακά παιχνίδιαΚαλούμε τους συναδέλφους μηχανικούς σε συλλογική και αγωνιστική στάση μαζί με όλον τον κόσμο της εργασίας απέναντι στον πόλεμο που μας έχουν κηρύξει, σε διαρκή εγρήγορση, σε ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή στην Ανοιχτή Συνέλευση Μηχανικών την Παρασκευή 8/11 στις 6:30μμ στο ΕΜΠ

Απάντηση στα «Δημοσιογραφικά Ρεπορτάζ και Έρευνες» του ΤΕΕ

untitled
Στην τραπεζική αργκώ συμπεριλαμβάνεται η λέξη «ναυάγιο».
«Ναυάγια» λοιπόν κατά τις τράπεζες, είναι οι κάτοχοι καρτών που εξοφλούν το σύνολο (και όχι το καθορισμένο ελάχιστο ή ένα μόνο μέρος) των μηνιαίων υπολοίπων της κάρτας τους. Στα υπόλοιπα αυτά, πλήν της κατανάλωσης με κάρτα του τελευταίου μήνα, περιλαμβάνονται και οι «‘ατοκες» μηνιαίες δόσεις (είτε από παλιότερες αγορές είναι αυτές είτε, στην περίπτωσή μας, από τις ασφαλιστικές εισφορές κλπ).
Στις περιπτώσεις αυτών των κατόχων, «ναυαγεί» πράγματι η επιβολή του τοκογλυφικού επιτόκιου επί του ποσού που συνήθως παραμένει ανεξόφλητο, μετά την μηνιαία πληρωμή για την κάρτα. Χωρίς αυτή την επιβολή, η αρμάδα των τραπεζικών καρτών μένει χωρίς τα καύσιμα των τόκων, χάνει λόγο ύπαρξης, μένει μεσοπέλαγα, εν τέλει «ναυαγεί» και αυτή…
Ουδείς όμως τέτοιος κίνδυνος. Οι Έλληνες μηχανικοί είναι έμπειροι θαλασσοπόροι, μαθημένοι στα πελάγη των χρεών στο ΤΣΜΕΔΕ. Όσοι προμηθευτούν την κάρτα της Αttica, δεν θα τρομάξουν να πλεύσουν και στην τοκογλυφία του πλαστικού χρήματος, με οποιαδήποτε καθυστέρηση μηνιαίας δόσης, αποποιούμενοι έτσι το χαρακτηρισμό του «ναυάγιου».
Μια απορία μόνο, προς διερεύνηση: Ποιό πέλαγο θα είναι το πιο βαθύ; Των χρεών από τις καθυστερήσεις στο ΤΣΜΕΔΕ ή στην Attika;

 

Eνημέρωση από την κινητοποίηση στο ΤΣΜΕΔΕ 04/11/2013

Στη σημερινή μας κινητοποίηση (με τη συμμετοχή περίπου 20 συναδέλφων) θέσαμε τα παρακάτω θέματα (σύμφωνα και με τις αποφάσεις της συνέλευσης μας)

1. επιβεβαιώσαμε ότι δόθηκε τελικά η παράταση στην εξόφληση των ειδοποιητηρίων Β εξαμήνου 2013 μέχρι τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013 (χωρίς επιβαρύνσεις), όπως και ότι τα επιπλεόν ποσά που πληρώθηκαν το Α εξάμηνο θασυμψηφιστούν οριστικά με τα ειδοποιητήρια του Α εξαμήνου 14 (συνεπώς είχαμε δίκιο που επιμείναμε σε αυτό στην προηγούμενη συνάντηση)

2. στάλθηκε επιστολή του ΤΣΜΕΔΕ προς Υπ. Ασφάλισης για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη (είχε σταλεί σε προηγούμενη ενημέρωση), πρέπει συνάδελφοι που δεν έχουν αυτή τη στιγμή κάλυψη να καταθέσουν σχετική αίτηση, ώστε να πιέσουμε σχετικά το ΤΣΜΕΔΕ να προχωρήσει σε σφράγισμα βιβλιαρίων (έστω ατομικά)

3. όσον αφορά στους διακανονισμούς θα σταλεί επίσης επιστολή από ΤΣΜΕΔΕ προς Υπ. Ασφάλισης (είχαν δεσμευθεί την προηγούμενη φορά αλλά το ξέχασαν) ότι είναι αδύνατο να προχωρήσουν διακανονισμοί με αυτή την αθλιότητα και αυτό είναι σε βάρος των ασφαλισμένων και του ταμείου

4. ενημερώσαμε το ΤΣΜΕΔΕ ότι αφού ψάξαμε το ζήτημα των οφειλών και των κατασχέσεων, δεν ισχύει αυτό που μας είπαν ότι τα στοιχεία τα έχει η ΗΔΙΚΑ ΑΕ, τα στοιχεία των οφειλών βρίσκονται στη μηχανογράφηση του ΕΤΑΑ, συνεπώς εκεί πρέπει να πιέσουμε για να μη φύγει κανένα στοιχείο οφειλών προς το ΚΕΑΕ για δημεύσεις κλπ

Στη συνέχεια θέσαμε τα νέα αιτήματα που διαμορφώσαμε στην τελευταία μας ανακοίνωση (διαγραφή χρεών και προσαυξήσεων, μείωση εισφορών, μη υποχρέωση καταβολής τους αν δεν υπάρχει εισόδημα, ταμείο ανεργίας) όπου μας ζήτησαν να επανέλθουμε πιο συγκεκριμένα (μια και εκεί βρίσκεται η ουσία και θα ανοιχθεί μεγάλο μέτωπο την επόμενη περίοδο). Ζητήματα που προφανώς δεν κερδίζονται με κινητοποίηση λίγων συναδέλφων αλλά απαιτούν πολύ μεγαλύτερο αγώνα.

Κινητοποίηση τη Δευτέρα 4.11.2013, 3 μμ, στο ΤΣΜΕΔΕ

Ανακοίνωση της Ανοιχτής Συνέλευσης Μηχανικών

gamvrilis-inside

Η Ανοιχτή Συνέλευση Μηχανικών αποτελεί εδώ και έναν περίπου χρόνο τον πυρ
ήνα των κινητοποιήσεων των μηχανικών. Αντιδρούμε στην διάλυση της κοινωνίας και της ζωής μας και στην απραξία ή/και συναίνεση των φορέων μας. Στις δεκάδες κινητοποιήσεις μας πετύχαμε κάποιες μικρές νίκες: αναστολή υλοποίησης των εξοντωτικών αυξήσεων και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για κατηγορίες συναδέλφων. Οι νίκες αυτές, αν και αναιρέθηκαν ή κινδυνεύουν να αναιρεθούν (στο διάστημα μάλιστα της «χαλάρωσης» μας οι εξελίξεις υπήρξαν εξαιρετικά ανησυχητικές) αποτελούν τις πρώτες μέχρι στιγμής – και γι’ αυτό άκρως ελπιδοφόρες – επιτυχίες σε βάρος του μνημονιακού καθεστώτος.
Ωστόσο:
  • Η ιατροφαρμακευτική κάλυψη κατηγοριών συναδέλφων – μετά από παρέμβαση του Υπ. «Ασφάλισης» – ακυρώθηκε και χιλιάδες συναδέλφων είναι αυτή τη στιγμή ανασφάλιστοι, χωρίς να δικαιούνται ούτε καν την πρόνοια που έχουν οι άποροι.
  • Χιλιάδες συναδέλφων, που έχουν οφειλές στο ΤΣΜΕΔΕ, άνω των 5000 €, κινδυνεύουν από 1/1/2014 να απολέσουν τις όποιες καταθέσεις, αμοιβές ή και ακίνητα έχουν στη κατοχή τους, μια και η ένταξη των οφειλών στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών, οδηγεί σε διαδικασίες «αναγκαστικής είσπραξης».
  • Η νέα διαδικασία διακανονισμού οφειλών, αποδεικνύεται επικίνδυνη και πολλαπλά προβληματική μια και γίνεται με τοκογλυφικά επιτόκια (άνω του 8%), απαιτεί φορολογική ενημερότητα, συνδέεται αυτόματα με τραπεζικό λογαριασμό και χάνεται με την δεύτερη αποτυχία πληρωμής μιας δόσης.
  • Οι συντάξεις μειώνονται συνεχώς συντείνοντας στα 360 € που «εγγυάται» το κράτος.
  • Η γενικευμένη αδυναμία πληρωμής των ήδη υπέρογκων ασφαλιστικών εισφορών απαγορεύει σε χιλιάδες ανέργους και υποαπασχολούμενους συναδέλφους να διεκδικήσουν δουλειά, καθώς δεν έχουν ασφαλιστική ενημερότητα.
Δεν μπορούμε να ανεχτούμε άλλο αυτήν την κατάσταση. Απαιτούμε:
  • Να αναγνωριστεί από το ΤΣΜΕΔΕ-ΕΤΑΑ ο άνεργος και υποασχολούμενος μηχανικός ώστε να μην υποχρεούται να καταβάλει ασφαλιστικές εισφορές, να λαμβάνει αξιοπρεπές επίδομα ανεργίας και ουσιαστικά μέτρα προνοιακής κάλυψης από το ίδιο το ταμείο του.
  • Οριστική κατάργηση των νέων εξοντωτικών ασφαλιστικών εισφορών και δραστική μείωση των ήδη υπέρογκων εισφορών σε επίπεδα που να ανταποκρίνονται στη σημερινή κατάσταση.
  • Κατάργηση των τοκογλυφικών επιβαρύνσεων σε όλες τις οφειλές και διαγραφή χρεών σε όσους δεν είχαν επαρκές εισόδημα τα προηγούμενα χρόνια.
  • Iατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους χωρίς προϋποθέσεις.
  • Άμεση καταβολή των οφειλών του κράτους και της εργοδοσίας.
  • Άμεση ακύρωση των διαδικασιών «αναγκαστικής είσπραξης» και των δυσβάσταχτων διακανονισμών.
Καταγγέλουμε το ληστρικό «κούρεμα» των αποθεματικών του ΤΣΜΕΔΕ-ΕΤΑΑ από τράπεζες και κυβερνήσεις. Aπαιτούμε την αποκατάσταση των καταληστευμένων αποθεματικών του και την απεμπλοκή του από τραπεζικά και χρηματιστηριακά παιχνίδια
Καλούμε τους συναδέλφους μηχανικούς σε συλλογική και αγωνιστική στάση μαζί με όλον τον κόσμο της εργασίας απέναντι στον πόλεμο που μας έχουν κηρύξει, σε διαρκή εγρήγορση, σε ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή στην Ανοιχτή Συνέλευση Μηχανικών (επόμενη συνάντηση την Παρασκευή 8/11 στις 6:30μμ στο ΕΜΠ). 
 
Όλοι στην κινητοποίηση στο ΤΣΜΕΔΕ τη Δευτέρα 4/11 στις 3μμ
ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ – ΟΡΓΑΝΩΝΟΜΑΣΤΕ – ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ – ΝΙΚΑΜΕ